DRUHY KÁVY
Co je to káva ? -je z plodů kávovníku,má velmi charakteristickou a silnou vůni a obsahuje kofein,povzbuzuje srdeční činnost a zvyšuje krevní tlak -nejčastější jsou u nás asi coffee robusta(je to méně náročnější odrůda kávovníku,produkují ji Brazílie,Indonésie,Kolumbie a Vietnam,zrnka jsou menší než u Arabici) a coffee arabica(má méně kofeinu,ale hodně chutí a vůní) -hned po ropě je káva tou nejprodávanější surovinou na světě
Kávovník -semena kávy jsou z rostliny kávovníku a je to ovoce -jsou to plody podobné naší třešni jak tvarem,tak i složením plodu(uvnitř plodu jsou ukryta dvě semena,která leží proti sobě = kávová zrna) -pěstuje se na plantážích jako keř i jako strom -avšak musí být chráněni proti škůdcům a cizopasným houbám,kteří dokáží často naprosto zničit i celou plantáž(nehoda,kde se tohle stalo byl například ostrov Cejlon,kde musely být plantáže kávy nahrazeny plantáži čaje)
Druhy kávy k pití
-nejčastěji si asi asi vychutnáváme filtrovanou kávu,mokka press,espresso,tureckou mokku,presso,instantní kávu a tzv.tureckou kávu(Turka) Mokka(moka press) -připravuje se v kovové konvičce(kombinace kov-porcelán) Postup:voda se zahřívá dokud se nezmění v páru,která ze spodní části probublává přes kovové sítko,naplněné kávou do vrchní nádobky,či pímo do šálku Turecká mokka -pije se především ve Středomoří,Řecku,Turecku a na Blízkém východě Postup:používá se zde stejně jako u mokky kovová konvička(ibrik,džezva) -tato káva je sice velice silná a obsahuje hodně kofeinu,ale její chuť je lepší než chuť našeho Turka -je většinou připravována už rovnou s kořením a cukrem(kardamon,skořice,vanil- ka)
Káva a její mletí dělení: jemné-espresso velmi jemné(na prach)-arabská káva střední-překapávaná káva,filtrovaná káva hrubé mletí-turecká káva,Mokka