DRUHY KÁVY

 Co je to káva ?                                                                                                           -je z plodů kávovníku,má velmi charakteristickou a silnou vůni a obsahuje kofein,povzbuzuje srdeční činnost a zvyšuje krevní tlak                                                         -nejčastější jsou u nás asi coffee robusta(je to méně náročnější odrůda kávovníku,produkují ji Brazílie,Indonésie,Kolumbie a Vietnam,zrnka jsou menší než u Arabici) a coffee arabica(má méně kofeinu,ale hodně chutí a vůní)                                       -hned po ropě je káva tou nejprodávanější surovinou na světě

Kávovník                                                                                                           -semena kávy jsou z rostliny kávovníku a je to ovoce                                                 -jsou to plody podobné naší třešni jak tvarem,tak i složením plodu(uvnitř plodu jsou ukryta dvě semena,která leží proti sobě = kávová zrna)                                     -pěstuje se na plantážích jako keř i jako strom                                                             -avšak musí být chráněni proti škůdcům a cizopasným houbám,kteří dokáží často naprosto zničit i celou plantáž(nehoda,kde se tohle stalo byl například ostrov Cejlon,kde musely být plantáže kávy nahrazeny plantáži čaje)                                  

Druhy kávy k pití    

-nejčastěji si asi asi vychutnáváme filtrovanou kávu,mokka press,espresso,tureckou mokku,presso,instantní kávu a tzv.tureckou kávu(Turka)   Mokka(moka press)                                                                                                     -připravuje se v kovové konvičce(kombinace kov-porcelán)                                       Postup:voda se zahřívá dokud se nezmění v páru,která ze spodní části probublává přes kovové sítko,naplněné kávou do vrchní nádobky,či pímo do šálku                                                                                                                               Turecká mokka                                                                                                               -pije se především ve Středomoří,Řecku,Turecku a na Blízkém východě                   Postup:používá se zde stejně jako u mokky kovová konvička(ibrik,džezva)               -tato káva je sice velice silná a obsahuje hodně kofeinu,ale její chuť je lepší než chuť našeho Turka                                                                                                         -je většinou připravována už rovnou s kořením a cukrem(kardamon,skořice,vanil-    ka)  

 Káva a její mletí                                                                                                dělení: jemné-espresso                                                                                                velmi jemné(na prach)-arabská káva                                                              střední-překapávaná káva,filtrovaná káva                                                      hrubé mletí-turecká káva,Mokka



      


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky